Συμμετοχή και διακρίσεις των ομάδων ρομποτικής στον διαγωνισμό First Lego League 2018

Στις 10-11 Φεβρουαρίου 2018 συμμετείχαν στον προκριματικό διαγωνισμό First Lego League 2018 της Θεσσαλονίκης (ομάδες Μακεδονίας) οι ομάδες ρομποτικής του σχολείου μας Robokeepers(Β' γυμνασίου) και Robofamily(Α' γυμνασίου). Το FIRST LEGO League είναι ο πανελλήνιος διαγωνισμός Ρομποτικής, που για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2013 και το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές εκτός από τις δεξιότητες τους στην ρομποτική καλούνται με ομαδικό πνεύμα να ερευνήσουν ένα πλήθος πηγών που φέτος σχετίζονται με τον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ και να καταλήξουν σε κάποια δεδομένα ικανά να τους προβληματίσουν με σκοπό την συστηματικότερη μελέτη τους και την αναζήτηση ενός προβήματος και μιας πιθανής λύσης που προτείνουν οι μαθητές στα πλαίσια των δυνατοτήτων, δεξιοτήτων και αντίληψης της ηλικίας τους.

Μετά από αναζήτηση δυο μηνών η κάθε ομάδα επικεντρώθηκε σε ένα διαφορετικό πρόβλημα.

Η ομάδα των Robokeepers (Β' γυμνασίου) επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ στοιχείων των ιαματικών φυσικών πόρων δηλαδή των πηγών που αναβλύζουν ιαματικό νερό είτε αυτές είναι αξιοποιημένες και δίπλα τους έχουν εγκαταστάσεις λουτρόπολης είτε ακόμη δεν έχουν εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών στον πολίτη. Ως γνωστόν το ιαματικό νερό είναι νερό που τυχαίνει να περνάει από πετρώματα που έχουν ιδιαίτερα στοιχεία με θεραπευτικές ιδιότητες τα οποία και παρασύρει στο πέρασμά του. Οι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν την λύση με την δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα παρουσιάζονται οι 48 αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Η ομάδα επικοινώνησε με το Υπουργείο Τουρισμού και συγκεκριμένα με την προϊσταμένη των Ειδικών Μορφών Τουρισμού η οποία απέστειλλε το μητρώο των 48 αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της Ελλάδας σε μορφή λογιστικού φύλλου όπου φαινόταν ο τίτλος της πηγής και το αντίστοιχο ΦΕΚ. Η ομάδα ανέλαβε να αποδελτίωση τα 48 ΦΕΚ ώστε να είναι ακριβή τα στοιχεία που παραθέτει όπως σύσταση νερού, ενδείξεις και αντενδείξεις για ασθένειες, τοποθεσία καθώς και και να αναζητήσει πλήθος άλλων στοιχείων στο διαδίκτυο όπως στοιχεία επικοινωνίας, χάρτες, σχόλια tripadvisor, πιθανές εγκαταστάσεις και φωτογραφικό υλικό. Όλα αυτά τα συγκέντρωσε στην ιστοσελίδα https://robokeepers.wixsite.com/thermalsprings .

Το καινοτόμο της ιστοσελίδας είναι ότι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που ΠΙΝΕΙ (ποσιθεραπεία), ΕΙΣΠΝΕΕΙ (εισπνοθεραπεία) και ΛΟΥΖΕΤΑΙ (λουτροθεραπεία) το ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ενημερώνεται ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ πλέον για το ΠΩΣ να το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ να ΓΝΩΡΙΖΕΙ τόσο τις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ όσο και τις ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ που αναγράφονται στα ΦΕΚ δηλαδή η ιστοσελίδα παρεμβαίνει στον ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ και επηρεάζει τον τρόπο που ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ αφού κάθε πηγή αναβλύζει διαφορετικό ιαματικό νερό σε σύσταση και έτσι η μια πηγή από την άλλη έχει άλλες ενδείξεις/ αντενδείξεις, γεγονός πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι η χρήση του ιαματικού νερού αφορά θεραπεία παθήσεων. Τονίζεται ότι κατά την έρευνά τους οι μαθητές εντόπισαν διάσπαρτα και μεμονωμένα ιστοσελίδες που δεν παρουσίαζαν τα στοιχεία των ΦΕΚ με την ακριβή σύσταση του νερού και ενδείξεις/αντενδείξεις αλλά διαφορετικά στοιχεία που δεν αναφέρονται στα ΦΕΚ και έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που επίσημα ισχύουν. Μια σύντομη παρουσίαση της ιστοσελίδας μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο κανάλι των Robokeepers στο youtube στον  σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=8zXmSWAcjpk  όπου προβάλλεται στο τέλος και η ιστοσελίδα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ https://www.pis.gr/  . Η ιστοσελίδα του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ θυμίζουμε ότι φιλοξενεί στην κορυφή της ως πρώτη επιλογή και για  διάστημα 5 μηνών την ιστοσελίδα των ιαματικών πηγών των Robokeepers. https://robokeepers.wixsite.com/thermalsprings. Τους ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη τους στο έργο μας!

Η ομάδα των Robofamily(Α' γυμνασίου)  επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της επισκεψιμότητας των λουτροπόλεων δηλαδή των εγκαταστάσεων που διαθέτουν ιαματική πηγή και παρέχουν πληθώρα υπηρεσιών με αφορμή αυτήν. Η ιδέα ήρθε μετά από μελέτη της έρευνας που έγινε το 2017 από το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών). Το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΙ» ,ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΛΟΥΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ,Ιούνιος 2017 το εντόπισαν οι μαθητές στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών και πιο συκγεκριμένα στο http://www.thermalsprings.gr/index.php/el/nea-anakoinoseis-2/476-apotelesmata-erevnitikou-programmatos-iamatikes-piges μετά από προτροπή του γραμματέα κ. Μάρκου Δανά με τον οποίο επικοινώνησαν οι μαθητές. Αφού μελέτησαν την έρευνα αποφάσισαν να δώσουν ως λύση στο πρόβλημα την δημιουργία και δημοσίευση σε διάφορα μέσα και συνέδρια / φεστιβάλ ένα διαφημιστικό σποτ που θα προτρέπει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ενδειαφερόντων να επισκεφτούν μια λουτρόπολη. Το διαφημιστικό σποτ το δημιούργησαν οι μαθητές με χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας και επέλεξαν η τελική παρουσίαση να γίνει μέσω της πλατφόρμας prezi. Το διαφημιστικό σποτ μπορείτε να το δείτε στο κανάλι των Robofamily στο youtube στον σύνδεσμο:   https://www.youtube.com/watch?v=iHS1aZN5zHU

Στον προκριματικό της Μακεδονίας συμμετείχαν 68 ομάδες. Η ομάδα Robokeepers(Β' γυμνασίου) που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά κατέλαβε στο RobotGame την 13η θέση ενώ η Robofamily (A' γυμνασίου) την 36η θέση. Επίσης οι Robokeepers ήταν υποψήφιοι για το "βραβείο Έρευνας στην κατηγορία Project" ενώ οι Robofamily για το "βραβείο Έμπνευσης στην κατηγορία Core Values".

Προκριματικοί σημειώθηκαν στην Ξάνθη, Βόλο, Κρήτη και Αθήνα. Από τις 156 συνολικά ομάδες  (1500 παιδιά από δημόσια ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ρομποτικής) οι 54 από αυτές κατάφεραν τελικά να προκριθούν στον πανελλήνιο τελικό που έγινε στις 3-4 Μαρτίου 2018 στο Βελλίδειο. Στον τελικό συμμετείχαν οι Robokeepers όπου στο RobotGame κατέλαβαν την 28η θέση ενώ ήταν υποψήφιοι από τους κριτές που τους είδαν για το "βραβείο Ομαδικότητας στην κατηγορία Core Values" και έλαβαν βαθμό "Άριστα-Υποδειγματική Εργασία" τόσο στην "κατηγορία Έρευνα στο Project" όσο και στην "κατηγορία Παρουσίαση στο Project".

Οι συναντήσεις των δυο ομάδων γίνονται από το Νοέμβριο και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάιο στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του σχολείου «Η αλληλεπίδραση ενός ρομπότ με το νερό», με προπονήτρια την καθηγήτρια του σχολείου κα. Ορφανίδου Μαρία ΠΕ19 - Πληροφορικής και συμμετέχουσα την κα. Μπόλη Θεοδώρα ΠΕ02 -Φιλόλογο.

Τα συγχαρητήρια των συμμαθητών τους, του Συλλόγου Διδασκόντων, της Διευθύντριας του σχολείου μας και της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων ΔΔΕΔΘ κας. Δέσποινας Μιχελάκη έλαβαν οι μαθητές των δυο ομάδων για την πολύ καλή συμμετοχή τους.

 Η προπονήτρια των Robokeepers και Robofamily

Ορφανίδου Μαρία ΠΕ19