Διακρίσεις στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής

Η Ρομποτική όπως δεν την είχατε φανταστεί…

Πόσο έξυπνος μπορεί τελικά να γίνει ένας κάδος απορριμμάτων, ένα φανάρι, ένα αυτοκινητοδρόμιο αλλά και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ταξιδιωτών; Πόσο εύκολα μπορείς να σκοράρεις σε μία ρομποτική μπασκέτα για παιχνίδι αλλά και για προπόνηση; Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει το ρομποτικό θέατρο;

Τι μπορεί να προσφέρει μια ρομποτική κατασκευή στο μικρό σου σκυλάκι; Πόσους γρίφους πρέπει να λύσεις για να κερδίσεις μία καραμέλα σε έναν αυτόματο πωλητή καραμελών; Πόσο θα ζήλευε ο αστυνόμος Σαΐνης το ελεγχόμενο ρομποτικό χέρι; Μπορεί ένα ρομπότ να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών και να συλλέγει αυτή που εσύ επιθυμείς; Πόσο μπορούν οι μικροί Ρομποτιστές να βοηθήσουν τα ξωτικά του Άι Βασίλη στο δύσκολο έργο τους σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας;

Αυτές και πολλές ακόμα ρομποτικές δημιουργίες, καινοτόμες και κοινωνικά «ευαίσθητες» ιδέες, αποτέλεσμα της προχωρημένης και αξιοζήλευτης δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας μαθητριών και μαθητών από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο, παρουσιάστηκαν στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, από τις 10 π.μ. έως και τις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη). Το Φεστιβάλ αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας και το δήμο Νεάπολης-Συκεών, στην οποία συμμετήχαν σχολικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και καθηγητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ρομποτικής
Στο φετινό, 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετείχαν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ υπήρξαν και δύο ευρωπαϊκές συμμετοχές από την Κύπρο και την Ρουμανία. Μαθητές και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Γρεβενά, το Κιλκίς, τις Σέρρες, το Διδυμότειχο, τη Λαμία, το Καρπενήσι, το Σιδηρόκαστρο, τα Γιαννιτσά, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, την Έδεσσα, την Αλεξάνδρεια, τη Φαλάνη, τον Άγιο Αθανάσιο, την Επανομή, την Περαία, το Ωραιόκαστρο, τον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη, τη Νεάπολη, την Καλαμαριά, την Ευκαρπία και την Μενεμένη, έδωσαν ακόμα μία χρονιά ραντεβού για να εντυπωσιάσουν το κοινό σε μία «γιορτή της Ρομποτικής, του εθελοντισμού και των ίσων ευκαιριών, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δρ. Ελένη Μούζουρα, «το Φεστιβάλ αποτελεί μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Ρομποτικής, όπου παιδιά από όλη τη χώρα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προπονητές, με ίσες ευκαιρίες συμμετοχής».

Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι πανελλήνιο και έχει τόσο διαγωνιστικό όσο και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση). Η ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας

RoboKeepers GO5

συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής τόσο στο Εκθεσιακό όσο και στο Αγωνιστικό Μέρος και είχε την τιμή και την χαρά να διακριθεί και να επιστρέψει με το 1ο βραβείο καθώς και με Έπαινο "Έξυπνης Λύσης" στο σχολείο μας! Πιο συγκεκριμένα:

Στο Εκθεσιακό μέρος: 1ο Βραβείο στην κατηγορία "Γυμνάσια" 

σε 16 μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου οι οποίοι παρουσίασαν το project  "Robola by Robokeepers" όπου το ρομπότ της ομάδας μετατράπηκε σε αμπελουργό. Το ρομπότ με το πάτημα ενός κουμπιού μια ή δυο φορές αντίστοιχα δέχεται εντολή από τον χρήστη αν θα κόψει και θα συλλέξει στο καλάθι του την κίτρινη ή την κόκκινη ποικιλία σταφυλιών Ρομπόλα από έναν αμπελώνα στην Κεφαλλονιά, ενώ σταματάει από μόνο του όταν τελειώσει ο αμπελώνας.

Στο Αγωνιστικό Μέρος: Έπαινος "Έξυπνης Λύσης"

σε 4 μαθητές της Α' και Β' γυμνασίου.

Η ομάδα Ρομποτικής του σχολείου μας δημιουργήθηκε το σχ. έτος 2016-2017 ενώ  φέτος αποτελείται από μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου που συμμετέχουν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα "Η αλληλεπίδραση ενός ρομπότ με το νερό" το οποίο εκπονούν οι καθηγήτριες Ορφανίδου Μαρία ΠΕ19 και Μπόλη Θεοδώρα ΠΕ02.

Τα συγχαρητήρια της διευθύντριας του σχολείου μας κας. Τσιρογιάννη Ελένης καθώς και των καθηγητών τους και συμμαθητών τους δέχθηκαν οι μαθητές των Robokeepers.

Ραντεβού στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής! Και του χρόνου!!

Για τα αποτελέσματα από την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ πατήστε εδώ.

Για το βίντεο της βράβευσης πατήστε εδώ.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Απονομή 1ου Βραβείου στο Εκθεσιακό Μέρος για τα Γυμνάσια

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης στο περίπτερο των RoboKeepers ενημερώνεται για το ρομπότ-αμπελουργό από τους μαθητές.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Είναι τόσο απλό!!!  Πατάς μια φορά το πράσινο κουμπάκι για να κόψει την κίτρινη ποικιλία σταφυλιών Ρομπόλα και δυο φορές αν θέλεις να κόψει την κόκκινη ποικιλία !!!

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

H συνέντευξη που έδωσαν οι RoboKeepers και μεταδόθηκε ζωντανά στο EVENT-THESS.GR

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 Μπροστά από το περίπτερο της ομάδας με γονείς.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Μετά την βράβευση μας με το κύπελλο που μας απονεμήθηκε στο περίπτερο.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

ΑΦΙΣΑ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Η αφίσα της εκδήλωσης

 

4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017
Η πρόσκληση του 4ου Μαθητικόυ Φεστιβάλ Ρομποτικής, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Για το πρόγραμμα πατήστε στο Πρόγραμμα 4oυ Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής new